fotoförbud

22 maj, 2008

läste just en krönika eller något liknande på aftonbladet. den gick ut på att man skulle upprätta ett fotograferingsförbud av barn på allmän plats. helt bisarrt. författaren, dan benchetrit, menar att det finns risk för att pedofiler smyger runt och fotograferar barn på gator och torg. i dagsläget får polisapparaten inte beslagta bilder som tagits på allmän plats hur som helst. benchetrit skriver om att hans dotter blev fotograferad i en park av en man som inte ville visa honom sina bilder och handgemäng hade uppstått. polis hade kommit till platsen och benchetrit delgavs misstanke om misshandel.

jag förstår absolut att man som förälder är orolig för sina barn. det vore konstigt annars.
visst, är man en artig medborgare så kan man ju alltid fråga föräldrarna om lov, och detta måste göras för att bilden ska få publiceras, exempelvis på internet.

det författaren inte ser är problematiken. om man ska förbjuda fotografering av barn på allmän plats skulle det inskränka de fotografiska möjligheterna väldigt mycket. och har man väl ett förbud är det lätt att halka dit, och säga att inga bilder får tas på personer på offentlig plats. och då börjar vi närma oss en diktatorisk stat.

han tar även upp engla-exemplet, och jag har bara att säga att om det inte vore för den där snubben som tog en bild på engla med en röd saab bakom, så hade man nog aldrig fått fast förövaren. den bilden hade inte varit möjlig med ett sådant förbud.

dessutom skulle det bli helt tandlöst, i och med att man kan se andra bilder på andra barn från alla länder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: