det är det här jag pratar om.

29 maj, 2008

detta ar ett utdrag ur piratpartiets senaste nyhetsbrev. las och begrunda.

________________________________________________________________________________________________

 

Jag var på finska piratpartiets grundande möte nyligen, och fick äran att hålla en keynote. En av mina röda trådar i det talet var att idéer, oavsett hur kraftiga de är, aldrig någonsin gör skillnad i samhället av sig själva. Det som gör skillnad är människor som tror på idéerna, som är beredda att ta risker och vara obekväma, och som ställer sig upp och kräver riktig förändring.

Ett sådant tillfälle att stå upp och kräva sin rätt är nu på lördag den 31 maj, om du är i närheten av Stockholm, då vi samlas klockan 14 på Medborgarplatsen i Stockholm. Läs mer om det längre ner i brevet.

Jag pratade länge och väl i Finland om i stort sett det som Christian skriver under postningen Politiskt engagemang ger resultat. Jag pratade också om ett av mina levnadsmotton; “om du spelar efter reglerna, så kommer du alltid att förlora.” Det ska nu inte läsas som att man ska fuska eller bryta mot lagen — men däremot som att så länge man passivt accepterar regelverk som andra har satt upp för hur man ska leva, tycka, bo och göra karriär, så kommer man aldrig själv att ha kontrollen över sitt liv — därför att de flesta som har möjlighet att sätta sådana regler gör det utifrån att de själva ska behålla den kontrollen. Nyckeln till att förstå talesättet ligger i att förstå att “reglerna” är samma sak som “andras regler”. Talesättet gäller på alla plan.

Brevhemligheten avskaffas

Nu i dagarna kommer vi till en viktig sådan brytpunkt, där vi har att välja mellan att passivt acceptera de regler som andra sätter upp, eller att göra något åt det. Två lagförslag ligger just nu, som de flesta inte ens känner till. Det mest brådskande är den s.k. FRA-lagen.

Det som händer är att brevhemligheten avskaffas. Vi har inte längre rätt att skicka privata mejl eller att tala oavlyssnat i telefon. Det låter alarmistiskt och överdrivet, men ledarsidorna på t.ex. Svenska Dagbladet och Aftonbladet formulerar det likadant. Det är alltså inte så att kriminellas mejl och telefonsamtal ska avlyssnas ibland. Det är allas mejl och telefonsamtal. Hela tiden. Vi pratar om allmän avlyssning.

Problemet är att vanliga hederliga svenskar inte känner till det. Och när man försöker berätta, så tror de inte på en. Jag kan läsa innantill ur lagförslagen och ändå inte bli trodd. “Det där är ju Östtyskland”, säger folk. De tror helt enkelt att sådant inte kan förekomma i Sverige. Och det är inte heller så att det är ett vansinnigt lagförslag från någon enstaka riksdagsledamot ute på tokfältet — det är ett lagförslag som regeringen driver extremt hårt och som kommer att gå igenom, som det ser ut nu, i en omröstning den 17 juni.

På min blogg har jag skrivit en serie postningar (med början på Borde inte regeringen och FRA åtalas?) som visar genom dokument och inspelade samtal att den myndighet som ska sköta avlyssningen, FRA, länge har brutit mot lagen – grundlagen, till och med – med politikernas goda minne, och att samma människor nu anstränger sig riktigt hårt för att släta över det här. Och det är den myndigheten som ska få rätt att läsa mina mejl och lyssna på mina telefonsamtal!?

Jag nämnde två lagförslag. Det andra som ligger är det om s.k. trafikdatalagring. Det innebär att alla telefonsamtal, mejl och SMS du skickar ska loggföras i Statens Stora Loggbok — vem du kontaktade, när, hur länge ni pratade, och varifrån. Det är illa nog, det är horribelt, men notera särskilt det där sista varifrån. En del av paketet innebär nämligen att din mobiltelefon ska pejlas in och spåren av hur du rört dig registreras och lagras i ett helt år. Din mobiltelefon ska alltså göras om till en statlig spårsändare.

Men tillbaka till FRA. Nu på lördag, den 31 maj, så håller vi en manifestation i Stockholm för rätten till ett privatliv och mot allmän avlyssning. Den är på Medborgarplatsen klockan 14. På den manifestationen kommer jag också att spela upp en dold inspelning med en mycket hög tjänsteman inom säkerhets-Sverige som berättar exakt hur FRAs uppdrag bryter mot grundlagen idag, och hur lagen som ligger föreslagen plötsligt slätar över allt detta och gör det hela lagligt. Jag har redan postat orden från inspelningen, och på manifestationen kommer alla att få reda på vem det är. Det är en mycket, mycket högt uppsatt tjänsteman som vet precis vad han pratar om i de här sammanhangen.

Det här har uppmärksammats av ganska många bloggare i Stockholmstrakterna, folk som inte skriver om pirater annars, som skriver om bevismaterialet och demonstrationen och flera vill komma för att ta del av det hela: Sophia Blomqvist, Henrik Alexandersson, Johan Ingerö, Anders Gardebring, Beta Alfa, Jakob DlouhýJoshen, och många andra. Plus naturligtvis alla piraterna: Basic Personligt, Cynism, Opassande, etc.

Hur kan jag påverka?

Som jag sade tidigare, om du känner dig berörd av det här, så är det allra viktigaste att du kommunicerar det till andra runt omkring dig. Idéer räknas inte. Människor räknas. Piratpartiet växer inte från mitten. Piratpartiet växer på organisationens kanter, och bara på kanterna. Det är det enda stället vi kan växa på.

Det betyder att det är du som kan göra att Piratpartiet växer — eller inte växer. Vi som sitter och engagerar oss på mer eller mindre heltid har ingen inverkan alls på det, för alla våra vänner är redan hängivna pirater eller vet åtminstone exakt varför vi är det och har tagit ställning till våra argument. Det är du som pratar om privatlivsfrågor och andra piratfrågor med dina vänner, släkt och bekanta, och engagerat visar varför du tycker de är viktiga, som gör att Piratpartiet växer. Över lunch. Över en eftermiddagsfika på jobbet. Vid middagsbordet. Överallt där du träffar människor – människor precis som du själv.

Det här är allra viktigaste sättet att stå upp och räknas. Att stå för sina idéer, och att göra det i sina egna sociala sammanhang. Det är så vi tillsammans skapar en rullande boll som inte går att stoppa. Att prata, prata, prata om frågorna närhelst man kommer åt gör större skillnad än något annat.

Och om du känner att du inte kan det, för att du behöver något speciellt, så tala om det! Om det finns något som vi kan ge dig från centralt håll, som gör att det blir enklare för dig att prata om frågorna, så gäller det förmodligen fler än dig — så skriv och tala om det!

Hur pratar jag om det här med vänner?

Först och främst har många, pirater och andra, skrivit bra infallsvinklar. Vi börjar med vad de skriver.

Oscar Swartz har sammanfattat med att det är en busenkel fråga. Anna Troberg skapade en motståndsrörelse på nätet och skrev också bra på SVT Opinion. Röd Libertarian skriver att frågan i korthet innebär “SKRIK HÖGT”. Joshen har en genomgående argumentation i postningen “FRI, inte FRA”. För den som vill hitta mycket mer, så ger en snabb bloggsökning 417 träffar på FRA.

Många säger “jag har inget att dölja, så jag har inte heller något att frukta”. Det är en oerhört falsk inställning som bara kan yttras av någon som inte har varit under övervakning. Enklaste sättet att få dem att tänka igen är att fråga “Låser du dörren om dig på toaletten?”.

Jag skriver mer om rent-mjöl-i-påsen-argumentet här.

Sedan tänkte jag rent allmänt svara på de “lugnande besked” som politikerna kommer med, och varför de är helt falska. De pratar om tre saker — att det bara rör telefonsamtal och mejl med utlandet, att bara lite grann kommer att avlyssnas, och att det absolut inte kommer att beröra svenskar. Allt detta är lögn.

Det rör bara samtal och mejl med utlandet: All trafik som passerar ett 20-tal knutpunkter kommer att kopieras. Dessa knutpunkter är placerade för att fånga upp samtal och mejl som går till utlandet, men kommer att fånga det mesta inom landet också. Dessutom går de flesta samtal från svensk till svensk genom någon punkt i utlandet — så gott som alla mobilsamtal och mejl gör det, till exempel, och blir alltså avlyssnade.

Det är bara lite grann som avlyssnas: det här är en direkt lögn. De som säger så här menar, att eftersom alla mejl och telefonsamtal ska avlyssnas i realtid efter ungefär en kvarts miljon sökkriterier, så är det bara det som matchar sökkriterierna och sparas ner för senare analys som är avlyssnat och kränker den personliga integriteten. Det är direkt nonsens. Intrånget i integriteten sker när staten börjar filtrera allas privata mejl och telefonsamtal efter sökkriterier, inte när de hittar något de letar efter — vilket f.ö. också Lagrådet påpekade.

Det rör absolut inte svenskar, utan är bara internationell spaning: det här är möjligen den mest illasinnade lögnen. Det formuleras som att “försvarsunderrättelseverksamheten inte får spana på svenskar”. Men vad man inte säger, men fanimej borde berätta, är att exakt samma myndighet använder exakt samma utrustning till att även avlyssna åt polisen och säpo — men då är det ju polisarbete, och inte försvarsunderrättelseverksamhet, så då gäller inga begränsningar om att man inte får avlyssna svenskar. Att säga “försvarsunderrättelseverksamheten får inte avlyssna svenskar” är att använda sanna ord för att ljuga med budskapet — orden är medvetet konstruerade för att ge budskapet att FRA inte får spana på svenskar, men det budskapet är en ren lögn. FRA spanar åt polisen redan idag.

Det är nu det är dags att stå upp och räknas.

____________________________________________________________________________________

fattar ni?

kram

Annonser

Ett svar to “det är det här jag pratar om.”

  1. Lantlollan said

    Jag fattar, nästan? Fast då har jag ju en lägre intelligenskvot än gemene man..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: