FRA -> DNA

20 juni, 2008

Med borjan 1975 så har svensk sjukvård tagit blodprover på alla barn, for forskningsandamål. Nu har regeringen med socialminister Hagglund i spetsen bestallt en utredning som ska ta reda på huruvida polisen ska få tillgång till detta register.

Ur medicinsk och vetenskaplig synvinkel så ar det har registret en otrolig skatt. I handerna på en maktapparat kan den vara fullstandigt forodande. De foraldrar som godkande provtagningen litade på att det bara skulle anvandas i forskningsandamål.

Två gånger tidigare har registret anvants på andra satt. Dels efter mordet på Anna Lindh, nar sjukhusledningen for Huddinge gav ut Mijailo Mijailovics blodprov på begaran av åklagaren, och fick sig en reprimand från socialstyrelsen. Andra gången var efter tsunamikatastrofen i sydostasien, nar riksdagen snabbgodkande ett direktiv for att anvanda registret vid identifieringen. Det kan i tsunami-fallet ha varit ratt ur etisk synpunkt, men man får då ett prejudikat att det gar att anvanda registret till andra saker an vetenskap och forskning.

Expressens ledare idag handlar om amnet, och jag måste citera:

”Men efter FRA-lagen och dess i all hast tillkomna omskrivningar, finns det tyvärr skäl att tvivla på huruvida denna regering har någon som helst integritetskompass.”

 

En annan sak att oroas over ar mediekonglomeratet Bonniers. De ager mer och mer av svensk media, nu senast kopte de Canal+. Och samtidigt som Bonnier koper upp allt de kan, så sanker regeringen det for många tidningar livsviktiga presstodet. Den okande agandekoncentrationen leder till mer och mer likriktning inom media, och Bonnier blir som ett filter som betammer vad som ska tas upp och vilka debatter som ska komma fram. Och det viktigaste for Bonnier ar inte deras lasare. De tjanar de inte så mycket pengar på. Nej, det viktiga ar annonsorerna, ”så se for i helvete till att inte reta upp dom”.

Jag tror mer och mer på gammelmedias fall. Det tar kanske en generation till, men sedan kommer få att anvanda sig av tv och traditionella tidningar. Om en generation har folk vant sig vid att kunna kommentera och delta i diskussionerna, inte bara bli tvångsmatade som en annan gås. Inte bara bli kvarhållna i soffan till nasta reklampaus. Men man ska inte tro att gammelmedia kommer ge upp sarskilt lattvindigt. Det ser vi ju inte minst i fildelningsdebatten, dar man med nabbar och klor forsvarar en affarsmodell som ar dodsdomd.

 

Annars ar det midsommar idag, och nu ska jag dricka kaffe.

Annonser

Ett svar to “FRA -> DNA”

  1. Mike said

    LÖRDAGEN DEN 28/6 KL 12:00 på KUNGSPORTPLATSEN! Demonstration mot FRA-Lagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: