Lissabonfördraget.

21 november, 2008

Lissabonfördraget röstades med stor majoritet igenom i riksdagen igår.

Fördraget, som är en luddig omskrivning av EU-författningen, som röstades ner av Frankrike och Nederländerna för ett tag sedan, innbär bland annat att makt kommer att flyttas från Sverige till Bryssel. Ett brott i trenden, när riksdagen oftast brukar rösta ja till förslag som ger de själva mer makt. Å andra sidan kanske de har ambitioner att jobba i Bryssel om några år, vad vet jag.

Lissabonfördragets vara eller icke vara står och faller med koncensus bland EU’s medlemsländer. Om ett land röstar emot så blir det alltså inget av det hela. Intressant är att Irland redan gjort det, röstat emot alltså, vilket i princip borde göra den svenska riksdagsomröstningen verkningslös.

Förslaget innebär bland annat att det ska inrättas en EU-president och en utrikesminister. Vad som sker är alltså att EU går mer och mer mot att bli en nation, men utan landsfäder och konstitutionsförfattare, mer en nation byggd på handelsavtal och lobbygruppspåverkan.

När Frankrike och Nederländerna röstade nej, så löste man det genom att skriva om fördraget så ingen förstod vad det stod däri, trycka upp det på nytt och låta bli att folkomrösta om det. Irland var däremot tvugna enligt grundlagen att hålla folkomröstning, och där föll det. Intressant hur folkets och folkets representanter har så olika åsikter.

Jag är helt övertygad om att fördraget kommer genomföras. Kanske måste det skrivas om en gång till, och kanske måste man muta några tjänstemän, men sedan så går makten från Stockholm till Bryssels snåriga byråkratkorridorer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: