om fordonsindustrin.

3 december, 2008

att föreslå att skattebetalarna ska rädda ett par hopplösa företag är ett av de dummaste förslagen jag hört denna vecka. om det inte finns någon marknad för volvo och saabs produkter nu, så kommer det inte göra det bara för att staten är ägare heller. satsa de pengarna på att vidareutbilda de anställda istället, så det kan få andra jobb.

i den krassa verklighet vi idag lever i i sverige, så är tillverkningsindustrin på väg bort, oavsett hur många hundra år vi pysslat med kullager och bilar. det är billigare på andra håll, och därför kommer det produceras på andra håll. om volvo och saab inte kunnat anpassa sig till vad kunderna vill ha (små, säkra, klimatvänliga bilar) så är det helt enkelt så att de måste trilla av pinn. att det sedan inte är ett svenskt beslut är synd, speciellt om man ser på hur dessa märken ändå ligger. det är dessa två och några till som har en möjlighet att ställa om sig, som ändå ligger långt fram vad gäller tex säkerhet. istället vill de dumma jävla jänkarna behålla chrysler och cadillac och andra inhemska märken, som inte gjort en vettig bil sedan någon gång på sjuttiotalet. oavsett hur mycket eller litet pengar den amerikanska staten bestämmer sig för att bevilja till de amerikanska biltillverkarna, så är det blott dödsryckningar vi ser från dessa båda företag. de är sjukt misskötta, och att sedan skattebetalarna ska behöva stå för det är inget annat än orättvist. deras ovilja att anpassa sig efter vad folk vill ha är deras eget fel, inte skattebetalarnas. det logiska är även här att satsa de pengarna på att utbilda och ta hand om arbetarna som förlorar jobben istället för att först betala för en industri som kommer att konka i vilket fall och sedan ändå sitta med arbetarna på halsen.

nej, satsa istället på spetskompetens inom it och teknik. gärna grön sådan. det är framtiden.

Annonser

Ett svar to “om fordonsindustrin.”

  1. Tommy said

    Stefan, det här motsäger ju en del av det du tidigare tagit upp om att marknaden inte kan reglera sig själv, här påstår du att den ska det. Man bör gå in och rädda fordonsindustrin och 10.000-tals arbeten istället för att rädda bankerna. Staten kan vaska fram pengar (Tänk vilka summor de helt plötsligt hostade upp nu när det blev kris, de som alltid gnäller om tomma kassor) för att köpa tillbaka de här företagen. Man har här ett guldläge att satsa på miljömedveten bilindustri och samtidigt rädda en massa arbeten, två flugor i en smäll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: