om marklund-spektaklet

16 januari, 2009

det har ju varit en del snack om att liza marklund är si och liza marklund är så den senaste tiden, sedan det kommit fram att den ”sanna historien” ”gömda” kanske var mer historia än vad den var sann. jaga har inte läst den, jag vill inte läsa den, för jag tycker inte om det marklund skriver, även om jag mest har läst artiklar och krönikor. men folk har kritiserat henne till höger och vänster och hon kritiseras för val av pr-person, kallas inkonsekvent för att han är straffad för kvinnomisshandel. men han har ju suttit av sitt straff, och så vitt jag vet inte gjort om det. jag tycker att alla ska få en andra chans, och har man avtjänat sitt straff så har man, och då ska man inte straffas för resten av livet.

vidare så tycker jag att det var klantigt att skriva ”en sann historia” på omslaget, för det verkar ju inte vara helt sant det hon skrev, men å andra sidan, vad är sanning? det är en skönlitterär bok, jag har alltid sett den på de hyllorna i alla fall, och att man som författare tar sig konstnärliga friheter är självklart.

många verkar dock anse att en historia automatiskt blir bättre om den är sann eller baserad på en sann historia, något som jag aldrig begripit. det är ändå få fall där verkligheten överträffat dikten, josef fritzl har i och för sig lyckats.

men sluta hetsa mot en författare som skrivit en bok som uppenbarligen många har uppskattat. blir boken sämre för att hon hittat på lite? hade du inte läst den om det stått ”baserad på en sann historia” på framsidan?

förresten, lite taskigt är det ju mot mannen i boken, som framställs som ett riktigt svin utan att ha varit det. men som jag fattar det så är han anonym i boken, och har själv valt att träda fram. rätta mig om jag har fel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: